AlgemeenCaoUPD

Analyse: PostNL heeft straks vrij spel na overname Sandd

Postzegel van 1€ komt eraan

Postzegel van 1 € komt eraan en dan nog wellicht de overname van Sandd…..

De consument, vooral de particulier, maar ook het MKB, betaalt de prijs hiervoor. Die betaalt namelijk al de hoofdprijs. De grote bedrijven krijgen allemaal korting door de concurrentie op de postmarkt. Straks dus wellicht ook niet meer.

Wat gebeurt er met het geld van die particulier? Een soort kruisbestuiving, het geld wordt niet aangewend voor Post maar voor Pakketten…

PostNL bouwt aan de lopende band pakketschuren (depots) bij en biedt aan grote verzenders zoals bol.com een dienst voor een schijtprijs. In de wandelgangen horen we prijzen van €2 per pakketje.

Met uw pakketje van €6,95 (en uw brief van €1) sponsort u dus, de lage tarieven van een bol.com en bent u mede verantwoordelijk voor de te lage tarieven voor de pakketbezorgers.

Lees ook onderstaand stukje uit de Telegraaf, Bron Yteke de Jong


De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaf woensdag toestemming om de postzegelprijs naar €1 te verhogen. PostNL voert deze verhoging van 16,4%naar eigen zeggen nog niet uit, nog niet. Volgend jaar nog eenmalig een stap naar ruim 90 cent, maar het jaar daarop zal de euro vast aangetikt worden.

De ACM geeft PostNL keer op keer haar zin, zonder zich bekommeren om het lot van de consument. Die heeft de postzegelprijs in de afgelopen jaren zien verdubbelen, terwijl de service ondertussen afneemt. Zo is de helft van het aantal brievenbussen weggehaald.

Nu heeft de ACM ook nog een andere rol in het postdossier, namelijk dat zij ook nog het samengaan met Sandd moet goedkeuren. Als de waakhond hier wel bijt, is er geen nood aan de man. PostNL heeft al geregeld dat het kabinet de overname van Sandd gaat regelen.

Vakbond FNV was er woensdag dan ook snel bij om direct €1 loonsverhoging te eisen, per uur een verhoging van 10%. De vakbond staat momenteel sterk, want PostNL heeft veel vacatures omdat personeel elders meer kan verdienen. Daarnaast kost de overname van Sandd veel geld. Het aantal kerst- en verjaardagskaarten van particulieren nam het afgelopen jaar met 18% af. Vorig jaar zakte de winst op dit onderdeel al terug van €38 naar €4 miljoen. Dit jaar schiet PostNL in het rood.

De consument zal voor al deze kostenverhogingen en verliezen worden aangeslagen, want over driekwart jaar kan PostNL als monopolist doen wat het wil. Dit betekent vrij spel om de postzegelprijs nog verder omhoog te jagen.

En daar blijft het niet bij, want daarnaast heeft PostNL ook nog de belastingbetaler in beeld. Er is al aangegeven dat de overheid in een later stadium zal moeten bijpassen om de brievenbussen vijf dagen per week te legen. Dit zou anders best naar drie dagen per week kunnen. Maar daar wil PostNL nu nog niet aan. De overheid is nog nodig om de overname van Sandd te bewerkstelligen. Maar meer efficiency kan haast niet uitblijven met deze huidige krimp.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check ook
Close
Back to top button