AlgemeenDepot bezoekenGeen categorieLedenPartner aanbiedingenPers

Update; Rechtszaken mbt PostNL

Aug 2016 – Rechtszaken Postkantoren; http://www.vvp.nu/nieuwsberichten/nieuws/34/vvp-verliest-geding-tegen-postnl-op-procedurele-gronden . Deze hebben we natuurlijk grondig geanalyseerd, samen met een Advocaat en een Rechter. Deze vonden de gang van zaken op z’n zachtst gezegd ‘opmerkelijk’.
[divide]
Het gaat in de Nederlandse Rechtsstaat om ‘bewijzen’ en niet om hoeveel mensen ‘denken’ gelijk te hebben. In Amerika (USA) kun je zaken winnen door zoveel mogelijk mensen (inclusief Jury) achter je te verzamelen – In Nederland werkt dat niet zo. In Amerika (USA) zouden alle ZZP-ers als werknemers gezien worden, omdat iedereen, u, ik, media, klanten, Politiek dit zo zien. In Nederland is zelfs de ‘mening’ van de Politiek niet doorslaggevend – maar alleen ‘wat kun je bewijzen’…
[divide]
Wat zijn onder andere dan wel of geen bewijzen?
 • Zwart op wit; Documenten waarop hetgeen wat u zegt, op papier staat. In het geval van PostNL, zijn de medewerkers hier op getraind om dit niet te doen. Daarom zijn alle gesprekken en onderhandelingen ‘mondeling’.
 • Bandopnames; Hoewel alleen ‘vooraf met toestemming verkregen’ bandopnames als bewijs mogen worden ingebracht, willen Rechters hier zich toch enigszins door laten beïnvloeden.
 • Getuigen; Zijn er meer mensen die uw verklaring onderschrijven omdat ze hier bij aanwezig zijn geweest – dan de partij die beweert dat zaken niet gezegd zijn – dan heeft u bewijs. Is dit u (alleen) tegen 1 of nog slechter u (alleen) tegen 2 verklaringen van de tegenpartij is dit geen bewijs. Nu begrijpen de PostNL-subcontractors ook waarom gesprekken altijd “2 tegen 1” werden gepland. Waar u dacht dat dit (alleen) was voor het intimidatie gehalte, was dit in werkelijkheid (mede) een bescherming tegen bewijsvoering.
[divide]
Wat kunt u doen?
Zoals dus in het geval van PostNL de procedure is, 2 tegen 1, dan heeft u geen bewijzen.
Nu is het zo dat deze procedures mensenwerk zijn en mensen maken wel eens een foutje.
[divide]
Dus kunt u verklaringen opstellen waarin u wel een getuige heeft van wat er gezegd is en de PostNL medewerker niet (bijvoorbeeld op de werkvloer, of als de inkoper of manager per ongeluk vergeten is op de tweede partij te wachten), dan kunt u deze verklaring op laten nemen als ‘bewijs’.
 [divide]
We weten ondertussen dat er een ‘inkoper’ van PostNL was in de Regio Amsterdam/Almere/Zaandam die het niet zo nauw nam met de procedures een veel gesprekken alleen voerde. Indien ook u een inkoop gesprek (waarin bijvoorbeeld beloften zijn gedaan) met deze persoon heeft gevoerd met 2 personen van uw onderneming, dan heeft u sterke bewijslast.
[divide]
Daarmee hebben we bewijs en kunnen daarna de ‘beweringen’ (waarvan geen echt bewijs is) mee wegen in de eventuele sanctie.
[divide]
Wat doet SubcoPartners?
Wij verzamelen nu bewijs, we komen binnenkort (1-2 weken) met documenten die u kunt indienen. Hierin maken we een splitsing ‘vertrouwelijk’ (vanwege economische afhankelijkheid) en ‘openbare stukken’. Dit zodat niemand hier uiteindelijk op afgerekend kan worden.
[divide]
Mrt 2016 – De Rechtszaken tegen PostNL,  de afgelopen periode, hebben diverse zaken opgeleverd, die we niet in overleg met PostNL hadden kunnen bereiken (dit geldt natuurlijk voor alle opdrachtgevers);
 1. Sinds de rechtszaken zijn er geen straatcontroles meer. Deze waren blijkbaar illegaal.
 2. Concurrentie beding in PostNL contract is niet geldig. U moet voor concurrenten kunnen werken vanwege schijnzelfstandigheid. Volgens PostNL staat er ook geen concurrentiebeding in uw contract.
 3. U mag dus pakjes van andere vervoerders in UW bus hebben. Als u ze maar niet bezorgd in PostNL kleding.
 4. Volgens PostNL (in de Rechtbank) hoeft u geen PostNL kleding te kopen. U moet alleen herkenbaar voor de klant zijn, een PostNL logo’tje op een eigen shirt zou ook mogen.
 5. Prijswijzigingen mogen niet per direct, PostNL moet eerst uw huidig contract opzeggen met 3 maanden opzegtermijn, ook heeft u volgens PostNL (in de Rechtbank) het recht om te onderhandelen en is dat niet meteen een reden voor ontbinding van uw vervoersovereenkomst.
 6. Indien u meer dan 80% van je route zelf rijdt, kunt u bij opzegging van uw vervoersovereenkomst, een arbeidsovereenkomst claimen en zo een afkoopsom bedingen en vervolgens eventueel recht hebt op w.w. U valt dan ook onder dekking van Europees Sociaal Handvest. Wij denken dat PostNL, u als éénpitter, hierdoor minder snel zal beëindigen. 
 7. PostNL heeft in de Rechtbank het volgende voorgerekend: Een ondernemer met 1 route verdient €2300 netto per maand. Dit zou je netto resultaat na aftrek van kosten en fiscale voordelen moeten zijn. Je hebt dan ook al 5 weken vakantie genoten, maar nog geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. Wij kennen niemand die dit heeft, dit is een voorbeeld van die ‘sprookjes’ waar we het over hadden.
 8. De meeste klachten die PostNL bijhoudt van uw bedrijf, worden door de arbeidsrechter geridiculiseerd. Ze houden geen stand in de Rechtbank.

De Rechter gaf ook aan dat PostNL de zaken behoorlijk heeft “dood geregeld”. De boodschap aan PostNL is dus; Laat de ondernemers meer zelf regelen, het is hun eigen verantwoordelijkheid, niet die van PostNL. Denk hierbij aan het inwerken van personeel e.d.

Deze zaken samen met de nieuwe activiteiten rapporten die zijn doorgevoerd (mede dankzij Celil Oren), maken dat u zich meer als ondernemer kunt opstellen. De makkelijk wekelijks (periodiek) te controleren activiteitenrapporten, of de informatie die PostNL uit de scanner haalt wel klopt, geven u de handvatten om te onderhandelen met PostNL. Bij afwijkingen mail sturen (= bewijs) aan de inkoper, deze mails kunt u dan weer gebruiken in uw onderhandelingen met PostNL. Hierover hebben we veel complimenten gekregen van de ‘echte’ ondernemers.

SubcoPartners gaat NIET meer periodiek met PostNL overleggen en naar ‘sprookjes’ luisteren. PostNL kan heel goed beloftes maken, maar breekt ze net zo makkelijk. SubcoPartners zal PostNL waar nodig op de vingers tikken en in het uiterste geval voor het gerecht dagen, zoals het recent het geval was.

Blijf ook bedenken waar we zouden zijn zonder SubcoPartners;

 1. Geen ZMP toeslag, dus werken voor een ZZP-tarief
 2. Alle ZMP-ers zouden zijn vervangen door ZZP-ers
 3. Geen 3 maanden opzegtermijn
 4. Geen ZZP toeslag
 5. Geen NIWO toeslag
 6. Geen uitleg over stoptarieven
 7. De standaard weekomzet zou nog steeds op €900 per week staan
 8. Hoeveel heeft SubcoPartners mij als ondernemer eigenlijk al opgeleverd?

Hebben we dat bereikt door overleggen? NEE, door af te dwingen.

Een volgende Rechtszaak is aanstaande tegen “het systeem” dat PostNL hanteert.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check ook
Close
Back to top button