AlgemeenZZP

WAB – Berichtje van Ben hierover

Wet Arbeids Markt in balans is opnieuw zo’n politiek wangedrocht het moet een reparatie zijn van de Wet Werk en Zekerheid wat betekent dit, voor de ZZP’er helemaal niets, het heeft uitsluitend betrekking op medewerkers in loondienst, zowel direct bij hun werkgever als ook middels een uitzendbureau of payrollen. Er komt een zogenaamd cumulatiegrond, dat wil zeggen als er meerdere gronden voor ontslag zijn, waarvan elke reden (grond) niet voldoende zijn voor ontslag is deze cumulatie alsnog reden voor ontslag, Bij ontbinding van de arbeidsovereenkomst met tussen komst van de kantonrechter kan de transitievergoeding met 50% verhoogd worden, hoe gek kan het .

Belangrijke feiten in het kort:

Voor alle dienstjaren ongeacht de leeftijd van de werknemer is de transitievergoeding 1/3 maandsalaris.

De wachttijd van 2 jaar verdwijnt, de werknemer krijgt vanaf de eerste werkdag recht op transitievergoeding ook bij ontslag in de proeftijd, dus binnen 1 maand ontslag reken maar voor elk jaar 1/3 maand gedeeld door 12 maal het salaris.

Ook de ketenregeling (uitzendburo’s en contracten voor bepaalde tijd) gaat weer naar 3 jaar de werkgever kan dus maximaal 3 contracten voor elk een jaar geven.

Werknemers op payroll basis moeten dezelfde arbeidsvoorwaarden (cao) krijgen als de werknemers in vaste dienst uitgezonderd het pensioen, dit wordt apart geregeld.

Oproepkrachten kunnen hun oproep weigeren als zij niet tenminste 4 dagen van te voren worden opgeroepen. Ook houden wij het recht op loon als binnen deze 4 dagen het werk wordt afgezegd of het tijdstip aangepast.

 

Het is en blijft een ingewikkelde materie, maar ik heb een vriend mr. Peter Leijveld te Amsterdam die mij altijd adviseert bij simpele vragen en uiteraard bij ingewikkelde kwestie declareert.

Ik hoop dat je hiermee verder kunt.

 

Groet

 

Ben

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check ook
Close
Back to top button