AlgemeenDepot bezoekenGeen categorieLedenPartner aanbiedingenPersUncategorized

Wil de FNV bewust Subco’s de nek om draaien om PostNL aansprakelijk te stellen

Update november 2017 ; Het antwoord is NEE !

In november 2017 hebben we een gesprek gehad met de Stichting VNB die door de FNV in het leven is geroepen om controle op de BGV CAO te houden. Ze werken er met man en macht aan om alle vervoersbedrijven te controleren. Nog steeds constateren ze dat maar een enkeling de cao zuiver nakomt (1 op 100). Wat we horen van VNB en ook in de praktijk zien is dat VNB na de constatering van afwijkingen een rapport en een deadline opstelt. De deadline is op papier een harde deadline maar in de praktijk zien we dat VNB hier flexibel mee omgaat. Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat de boete waar over gesproken wordt niet meteen wordt opgelegd bij het verstrijken van de deadline, mits…. het gecontroleerde bedrijf ook laat zien dat er stappen worden gemaakt; Nieuwe loonstroken, uurregistratie, standplaatsregistratie, goede (aangepaste) contracten, etc. De nabetaling kan dan op een later tijdstip gebeuren, de boetes waarover gesproken wordt in de brieven van VNB is tot op heden (zover wij weten) nooit effectief geclaimd.

Heeft u informatie over dit onderwerp, meld het op info@subcopartners.nl

[divide style=”2″]

Stelling; Wil de FNV bewust Subco’s de nek om draaien om PostNL aansprakelijk te stellen?

De FEITEN;

 • 2010 – 2013 Tarieven worden door PostNL verlaagd naar een ZZP niveau (aftrekposten worden per rijder meegerekend in tarief) – De ZMP’er (werkgever) wordt door PostNL gezien als een ‘uitstervend ras’. De ZZP’er is qua kostenniveau circa 30-40% goedkoper dan een Subcontractor met personeel. {Schuld bij; Overheid/GAK/ZZP/PostNL/Concurrenten (want die gaan mee in prijspijl daling omzet)}. {Echter ook bij de Subcontractors met Personeel zelf – zij hadden de opdrachten kunnen (moeten?) weigeren. Cao Beroepsgoederenvervoer was toen ook al bindend}.
 • Juni 2013 – Staking bij PostNL en bemiddeling door FNV – Subcontractors zetten in op €1200 omzet per week (een ondernemersomzet) – PostNL zet in op €900 per week (een zzp’ers omzet) – Er wordt uiteindelijk een akkoord bereikt (mede op aandringen van FNV) voor €1000 per week – Het voor velen te lage Akkoord wordt helaas ook maar gedeeltelijk nagekomen door PostNL. {Schuld bij; Onderhandelaars Subco’s (er is nog geen vereniging)/FNV/PostNL}
 • Eind 2013 Oprichting Vereniging SubcoPartners t.b.v. de naleving van het akkoord. Kostenplaatje wordt berekend op plusminus €32 per uur.
 • Mei 2014 – Weer onrust in PostNL Subco-land – Subco’s met personeel in dienst redden het niet meer en dreigen om te vallen – SubcoPartners onderhandeld een aanvullende werkgevers toeslag bovenop de zzp tarieven – PostNL implementeert deze toeslag echter als een toeslag voor ‘enkelen’. Wederom stelt PostNL dat zij willen werken met ZZP’ers en ZMZ’ers (Zelfstandigen met Zelfstandigen) en de ZMP’er zien als een uitstervend ras. {Geen terugwerkende kracht maatregel tot het punt dat de financiële problemen voor subco’s met personeel aanvingen/Toeslag niet hoog genoeg voor cao naleving}.
 • Eind 2014 – PostNL switched ineens van gedachte; Géén toekomst voor ZMZ’ers, maar een strategie met ZZP’ers en door PostNL geselecteerde ZMP’ers die met echt personeel mogen werken. ZMZ’ers moeten maar verdwijnen. Beslissing hangt zeer waarschijnlijk samen met de NIWO/Eurovergunning ontwikkelingen. {Het tarief is dus niet voldoende om cao conform van te betalen}.
 • Januari 2015 – NIWO per 1-1-2016 verplicht door PostNL – geen NIWO is geen opdracht meer.
 • Maart 2015 –  FNV biedt hulp aan om te onderhandelen met PostNL om de ZZP’ers die hun opdracht dreigen te verliezen te helpen en de subcontractors te helpen aan een omzet waarvan zij cao kunnen betalen.
 • Juni 2015 – FNV en PostNL komen met een akkoord, waarin ZZP’ers eventueel in dienst kunnen komen bij PostNL en een tarief van €25 per uur voor een ZZP’er en €27,50 voor een werkgever. {SubcoPartners heeft dus in 2014 al berekend dat een uurtarief van €32 nodig is om de cao na te leven}.
 • Juni 2015 – Belangenvereniging SubcoPartners & Individuele Subcontractors wijzen dit akkoord af. ‘Zogenaamde’ belangen vereniging BVZMP (voorloper BVPD) stemt verrassend voor het akkoord.
 • Juni 2015 – Spontane werkonderbreking bij diverse depots PostNL. PostNL stelt te willen onderhandelen, de werkonderbrekers stellen niet te willen onderhandelen tot de minimale eisen zijn ingewilligd.
 • Eind 2015 tot begin 2017 – Alles kabbelt voort..
 • Maart 2017 – Start aanschrijvingen van Subcontractors door de ‘Stichting VNB’ (FNV) met betrekking tot naleving cao Beroepsgoederenvervoer. {Controles leveren veelal afwijkingen op/Zie onderstaande artikelen}.
 • Augustus 2017 – SubcoPartners verklaring, zie onderstaande bericht.
 • Tot nu 2017 – Stichting VNB (FNV) zet vol in op nabetaling medewerkers, ook als dit lijdt tot het faillissement van de onderneming en dus baanverlies van de medewerkers.
[divide style=”2″]

Gelezen en gehoord in het nieuws; Conflict tussen PostNL, de ondernemers die voor PostNL opdrachten aannemen en het personeel dat weer voor deze onderenemers werkt.

FNV zegt nu dat deze ondernemers in 99% van de gevallen, zich niet houden aan de CAO beroepsgoederen vervoer.

De ondernemers zeggen; Wij kunnen ons niet aan de CAO houden want we krijgen te weinig betaald van PostNL.

Het personeel van deze ondernemers durft zich eindelijk uit te spreken over deze onderbetaling. Ze waren bang hun baan te verliezen als ze zouden opeisen waar ze recht op hebben.

PostNL wast haar handen in onschuld; Wij weten van niets.

Ook FNV doet alsof dit schokkend nieuws is voor hen. Lees onderstaande onderhandelingsakkoord uit 2015 tussen PostNL en FNV;       FNV onderh res _JVLJRS

Feiten;

 • Van €25 per uur kun je geen BGV cao betalen
 • Zowel PostNL als FNV waren op de hoogte van de hoogte van de beloningen
 • Belangenverenigingen VVP en BVZMP (voorlopers BVPD) stemden vóór dit akkoord

SubcoPartners was in 2015 een ‘roepende in de woestijn’. 80% van de Subcontractors hebben elkaar en zichzelf massaal in de steek gelaten; “We redden het wel voor deze tarieven” {Met andere woorden; “We frauderen nog even verder met contracten en arbeidsvoorwaarden”}.

“PostNL zegt tegen mij dat ik speciaal ben, ik heb geen problemen met PostNL”:

Deze uitspraak hebben wij zo vaak gehoord en 6 maanden/1 jaar/2 jaar later hoorden we dan: “SubcoPartners jullie hadden toch gelijk”!

Vooropgezet plan:

Als je een groep mensen wil ‘misbruiken’ dan moet je niet iedereen gelijk behandelen, je moet verdeel en heers tactieken toepassen.

In de praktijk betekent dit dat je altijd minimaal zo’n 20% ‘tevreden’ moet houden, deze groep is natuurlijk dynamisch. Je hakt het Subcontractor bestand in 5 denkbeeldige stukken en je begint met groep 1. Groep 2 t/m 5 zijn nu nog tevreden. Dan ga je door naar groep 2, 3 en 4, steeds met een interval van enkele maanden en je zoekt een nieuwe (grotere) partij die jouw ‘preferred’ subcontractor wordt die een goedkopere constructie heeft verzonnen, dan pas pak je groep 5 aan en begint de riedel opnieuw. Je bent dus hun preferred partner voor zolang het duurt.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check ook
Close
Back to top button