AlgemeenDepot bezoekenGeen categorieLedenPartner aanbiedingenPersUncategorized

Woensdag 21.15u NPO2 Zembla – Hoe is t nu met de Pakketbezorgers?

PERSBERICHT ZEMBLA, 11 MEI 2016

Arbeidsinspectie en PostNL botsen over zelfstandige bezorgers

POSTNL OVERTREEDT ARBO-REGELS PAKKETBEZORGERS

PostNL heeft onvoldoende onderzoek gedaan naar de risico’s op te hoge werkdruk en fysieke werkbelasting van haar pakketbezorgers, ook die van de zelfstandige bezorgers.  Daarmee overtreedt het bedrijf de Arbowet, zo stelt de Arbeidsinspectie in een vertrouwelijke brief, die in het bezit is van ZEMBLA.  PostNL krijgt tot 1 september de tijd om maatregelen te nemen, als het bedrijf geen actie onderneemt volgt er een boete.

Uit de vertrouwelijke briefwisseling tussen de Arbeidsinspectie en PostNL blijkt dat het postbedrijf de Arbo-verplichtingen voor haar zelfstandige pakketbezorgers verwerpt omdat er volgens PostNL geen sprake is van een gezagsverhouding. Zelfstandige ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor de organisatie van hun werk, de uitvoering en de invulling daarvan, zo stelt het postbedrijf. In ZEMBLA zegt Jeroen Veldstra, directeur Personeelszaken van PostNL: “Wat wij ook tegen de inspectie aangegeven hebben is dat ergens onze verantwoordelijkheid naar onze mening wel ophoudt. De zelfstandige is hier, wij zorgen voor veilige en goede arbeidsomstandigheden. Wij treffen daar heel veel maatregelen voor. Maar op enig moment gaat hij de deur uit en heeft hij zijn eigen verantwoordelijkheid.”

De Arbeidsinspectie gaat in de brief uitvoerig in op de argumenten van PostNL en schuift die terzijde. PostNL oefent op de zelfstandige pakketbezorgers toezicht uit en geeft zodanig leiding, aanwijzingen en instructies dat PostNL daarom óók voor de zelfstandige pakketbezorgers Arbo-plichtig is. “De uitvoering van de opdracht wordt gedetailleerd voorgeschreven, zodanig dat er geen sprake meer kan zijn van ondernemersvrijheid en -verantwoordelijkheid”, schrijft de Arbeidsinspectie.

Opvallend is dat de inspectie ook verwijst naar de uitspraak van de rechtbank die in twee zaken oordeelde dat de vervoersovereenkomst van zelfstandige pakketbezorgers in feite een arbeidsovereenkomst is. Hoogleraar arbeidsrecht aan de UvA, Mies Westerveld, zegt in ZEMBLA: “Ik vind absoluut dat de arbeidsinspectie gelijk heeft. Ik vind niet dat PostNL mensen op zo’n grote schaal allerlei opdrachten mag geven en ze ook nog aansturen met allerlei instructies en dan vervolgens als die mensen veel te hard werken, veel te lange tijden maken, onveilig werken, kan zeggen daar hebben we niks mee te maken.”

Volgens opgave van PostNL werkt het bedrijf nog met zo’n 500 zelfstandige pakketbezorgers. Nieuwe pakketbezorgers krijgen een vast contract, zo liet het bedrijf onlangs weten.

SubcoPartners, de belangenvereniging van zelfstandige pakketbezorgers, maakt in ZEMBLA bekend een schadeclaim bij PostNL in te dienen vanwege de tariefsverlagingen die het bedrijf de afgelopen jaren doorvoerde. Daarmee heeft PostNL de pakketbezorgers misleid, aldus SubcoPartners.

 

Baas in eigen bus

De postpakkettenmarkt is ‘booming business’. Nederlanders kopen steeds meer online: gemiddeld verwerkt PostNL per dag 600.000 pakjes. Daarmee boekte het bedrijf vorig jaar 100 miljoen euro winst. Ook de winkeliers met een postagentschap profiteren van de drukte bij het afhandelen van de pakjes. Ze reageerden daarom boos toen PostNL onlangs bekendmaakte dat de vergoeding die de winkeliers ontvangen, fors naar beneden gaat, tot ongeveer een derde. 

Het doet denken aan de protesten die vorig jaar uitbraken onder pakketbezorgers. Zelfstandigen die voor PostNL werken, gingen in staking uit protest tegen de lage tarieven. Afgelopen maand zette PostNL een opmerkelijke stap: nieuwe pakketbezorgers krijgen een vast contract. Maar de honderden zzp’ers waar het bedrijf nu mee werkt, blijven dat werk gewoon als zelfstandige doen.Vorig jaar bood PostNL de zelfstandige pakketbezorgers nog een vast dienstverband aan. Maar weinigen maakten daar gebruik van. Wat zit daar achter? Zembla onderzoekt hoe het de stakende pakketbezorgers van toen is vergaan en hoe het ‘duurzaam bezorgmodel’ van PostNL wordt ontvangen.

ZEMBLA – ‘Baas in eigen bus’ woensdag 11 mei om 21:15 uur bij de VARA op NPO 2

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check ook
Close
Back to top button