AlgemeenDepot bezoekenGeen categorieLedenPartner aanbiedingenPers

ZZP loopt het risico

Beste Kamerleden en Commissieleden,

Ik ben enorm gefrustreerd, ik loop dit onderstaande al jaren te roepen, maar niemand wil dit begrijpen (of ik zie het helemaal verkeerd en kan iemand mij mijn domheid uitleggen):

Mijn voorbeeld:

ZZP-ers die nu gecontroleerd worden door de belastingdienst, gaan – o.a. door dat de inspectie niet handhaaft (bij bijv postnl) – waardoor zzp-er geen ondernemer kan zijn (bij postnl) – naar ‘Overige werkzaamheden’. PostNL mag dit blijven doen en rekent dit belastingvoordeel door in het bepalen van de tarieven voor de ZZP-er, zie foto andere artikel, waarin zij netto inkomen berekenen. De Belastingdienst ge(mis-)bruikt nu de Rechtszaken die postnl gewonnen heeft, door te stellen dat iemand geen ondernemer is, maar ook geen werknemer, ondanks/door de aanwezigheid van een gezagsverhouding. Een waarschuwing vanuit de Politiek voor het risico wat deze ZZP-ers hierdoor lopen, zou op zijn plaats zijn.

ZZP-ers in andere branches ken ik niet, maar daar zou (waarschijnlijk) hetzelfde voor kunnen gelden.

“Overige werkzaamheden” zijn in mijn bescheiden wijsheid, ‘bijbaantjes’. Hoe kan belastingdienst een volledige dag/week/jaar -taak zien als een bijbaantje. Overige is iets wat je naast …… je hoofdwerkzaamheid doet!

“Overige werkzaamheden” wordt nu door de Belastingdienst gebruikt als het ‘afvalputje’ voor waar ze niet uitkomen!

Conclusie:

  • De Politiek geeft nu voor 2017 een vrijbrief aan iedereen die ZZP-ers wil inzetten.
  • De opdrachtgevers zijn veilig.
  • De ZZP-er alléén loopt (nog steeds) het risico om zijn aftrekposten te verliezen, dit scheelt al snel €10.000 per jaar. Heb ik het nog niet over de BTW! (Hoor ik graag als iemand daar antwoord op kan geven).

Een vraag aan Belastingdienst: Cliënt heeft voor 2017 met dezelfde werkzaamheden een goedgekeurde modelovereenkomst getekend met PostNL. – Hoe verklaart u dit en wat voor consequentie zal dit hebben voor 2017.

Antwoord Belastingdienst: De wetgeving omtrent DBA is niet relevant voor de beoordeling of er sprake is van winst uit onderneming of resultaat uit overige werkzaamheden. De wet DBA beoordeelt of er, al dan niet, sprake is van dienstbetrekking. Door middel van de overeenkomst bepalen de zelfstandige en de opdrachtgever samen hoe zij hun arbeidsrelatie invullen: wel of niet als dienstbetrekking. Er wordt middels deze overeenkomst niet bepaald of de inkomsten van de zelfstandige zich kwalificeren als winst of resultaat uit overige werkzaamheden.

Eerder standpunt belastingdienst: In 2015 heeft uw cliënt voor 1 opdrachtgever gewerkt. De opdrachtgever betreft PostNL. PostNL geeft zeer gedetailleerde instructies ten aanzien van de uitvoering van het werk zoals de eisen waaraan de bus dient te voldoen, kleding en schoeisel en de wijze waarop de routes gereden dienen te worden, en controleert ook op de naleving hiervan. Uw cliënt mag zich niet structureel laten vervangen en alleen door vooraf door PostNL goedgekeurde vervangers. Uw cliënt werkt alleen voor PostNL en is daardoor, en door de investering die hij heeft moeten doen voor een bus die voldoet aan de eisen van PostNL, in een economisch afhankelijke positie komen te verkeren. Gelet op al deze omstandigheden ontbreekt het zelfstandig ondernemerschap. Ik ben dan ook van mening dat er geen sprake is van ondernemerschap voor de inkomstenbelasting. De opbrengsten van uw cliënt kwalificeren zich als resultaat uit overige werkzaamheden. Dit heeft tot gevolg dat in 2015 geen recht bestaat op de diverse ondernemersaftrekken. Dit zal ik dan ook corrigeren.

Dus de politiek zegt nu; “Ga je gang – doe maar wat je wil – (maar vertelt er niet bij:) maar achteraf kun je gepakt worden door de Belastingdienst”! Dit is een risico wat de zzp-er 5 jaar lang blijft lopen!

Wet DBA gaat over 2 ‘smaken’; werknemer of ondernemer – de Belastingdienst kent 3 ‘smaken’.

Met vriendelijke groet,

Maurice Jacobs

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check ook
Close
Back to top button